AFINUL -vaccinium myrtillus -fam.Ericaceae

Afinul este un arbust mic, cu fructe negre albastrui, dulci acrisoare, care creste in pasunile de munte prin locuri stincoae.De la aceasta planta se folosesc frunzele si fructele.

Din frunze se prepara un ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet,avind proprietatea de a scadea zaharul din singe, actiune care se datoreaza mirtilinei,numita si insulina vegetala.Pentru  a mari eficacitatea ceaiului frunzele de afin le putem asocia cupastai de fasolesi frunze de dud.Ceaiul se bea indulcit cu zaharinasau neindulcit,cite o ceasca inaintea fiecarei mese primcipale.

Datorita continutului de tanin, frunzele au actiune astringenta, folosindu-se in diaree,iar datorita arbutinei si hidrochinonei,au proprietatibacteriostatice,utilizindu-se ca antiseptic urinarsi usor diuretic.Se mai recomanda in guta si reumatism.

Fructele sint bogate in tanin,pectine,o substanta coloranta numita mmirtilina,acizi organici(acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic)zaharuri,provitaminaA,vitamina C etc.

Din frucrte se prepara un ceai pentru combaterea diareei, cu proprietati antiseptice in infectiile intestinale, mai ales in gastroenterite, contribuind la ameliorarea proceselor de fermentatiesi putrefactie.Se recomanda si in combaterea oxiurilor.Ceaiul de fructe se poate prepara in doua felurisi anume: fructele uscate se fierb in 250 gr apa tim de o jumatate de ora sau peste o lingurita si jumatatede fructe uscate se toarna 2 pahare de apa fiarta si racita .fructele se lasa la macerat 8 ore in aceasta apa, dupa care se bea intreaga cantitate in cursul unei zile.

Pentru amari actiunea astringenta si antiseptica a ceaiului vom adauga coaja de stejar,flori de musetel si frunze de menta.

Tot din fructe de afin se mai poate prepara lichior si vin care au proprietati antiseptice si astringente.Consumate in stare proaspata,afinele regleaza scaunele,inceteaza fermentatiile intestinale,ajuta la eliminare agazelor,amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabileste pofta de mincare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *