Cuvintul meu …pentru adolescenti

          Virsta adolescentei este virsta la care tinerii incep sa se preocupe mai mult de aspectul lor exterior, de modul cum sunt priviti de cei din jur.Aceste preocupari firesti, care pornesc din dorinta tinerilor de a place celor din jur, nu trebuie socotite de catre parinti drept o frivolitate.Dimpotriva, fara a cadea in extrema, aceste preocupari trebuie dirijate si corect indrumate pentru ca fii nostri sa creasca sanatosi si frumosi, atit fizic cit si moral.

           O sa  prezint cu caldura in acest sens,pentru tineret citeva notiuni de ingrijiri igienice si cosmetice .Voi insista asupra necesitatii de a incepe ingrijirile igienico-estetice la o virsta cit mai precoce.De asemenea, voi atrage atentia asupra "pretului"pe care il platim in urma folosirii"autotratamentelor " sau folosirii nerationale a produselor cosmetice.

          Daca din cele ce voi relata se va desprinde convingator ideea ca aspectul estetic placut,frumusetea, la care rivneste orice tinar este oglinda unei perfecte stari de sanatate a organismului si ca ingrijirile estetice trebuie sa fie dublate de o igiena fizica perfecta, de o alimentatie rationala si un mod de viata echilibrat, atunci pot spera ca stradania mea nu a fost inutila.

          PIELEA- CITEVA NOTIUNI

          Se stie ca invelisul cutunat al omului(de la latinescul cutis sau tegument, care inseamna invelitoare) acopera intreg corpul omenesc mulindu-se perfect pe intreg suportul musculo-adipos, care la rindul sau imbraca sistemul osos.

          In totalitate pielea, care are o greutate in jur de 4 kg la omul adult, in afara de rolul de protectie, este un organ de simt datorita terminatiilor nervoase-aproximativ400-900 corpusculi senzitivi pe centimetru patrat.Aceste terminatii receptioneaza stimulii durerosi sau tactili dind senzatia de durere, atingere, caldura sau frig.

         Daca mai adaugam la aceste functii si rolul de bariera impotriva microbilor si a diversilor agenti nocivi externi, intelegem cit este de important rolul acestui organ in mentinerea intregului organism.

          Pielea care acopera corpul omenesc in totalitate, la nivelul orificiilor se termina cu un invelis mai fin numit mucoasa.

         Culoare pielii difera de la o rasa la alta datorita proprietatii diversilor pigmenti si structurii straturilor componente ale dermului.

         Nuanta pielii variaza in functie de zona geografica, de regiunea anatomica a corpului, de grosime, de concentratia in pigmenti si de bogatia in vase.

         Grosimea pielii variaza de la individ la individ, de la o regiune la alta, de la un sex la altul, de la o virsta la alta.Nordicii au pielea mai subtire decit populatia de la Ecuator.Femeile au pielea mai subtire decit barbatii,iar copii si adolescentii au pielea mai subtire decit adultii, fapt care determina o ingrijire mai diferita.

         O alta insusire IMPORTANTA a pielii este aceea de a pastra o temperatura constanta a corpului datorita unui mecanism de termoreglare(vasodilatatie, vasoconstrictie, transpiratie si evaporare.

         Pielea sanatoasa constitue o bariera care nu lasa sa patrunda microbii din mediul exterior.Aceasta bariera este formata din produsii biochimici pe care ii elaboreaza pielea in permanenta sa regenerare.Aciditatea acestor produsi creeaza ceea ce numim"mantaua acida" cu rol protector al pielii.O ingrijire rationala urmareste sa mentina constanta aceasta aciditate fiziologica.

          Este bine de retinut ca reactia normala a pielii (slab acida) este influentata de agenti exteriori:lumina, mediu, produse cosmetice, sapunri si alti factori care pot actiona in orice moment.

          Cind se modifica reactia normala a pielii devenind alcalina, pielea nu se poate apara de atacul microbian. 

          STRUCTURA  PIELII       

         Pielea este un organ important, diferentiat si individualizat,cu reactii diferite.Pielea este un complex format din epiderma,derma si hipoderma, straturi de diferite grosimi,suprapuse,sudate intre ele si care se diferentiaza din punct de vedere diferential.

         EPIDERMA, stratul subtire al pielii asezat la exterior, este un invelis format din 6-7 straturicelulare suprapuse care ajung in profunzime pina la limita dermului.Cel mai profund este stratul germinativ sau bazal, unde se nasc si se multiplica celulele epidermice printr-o diviziune directa.Detasarea din portiunea superioara a unei celule mame, celula tinara (celula fica)urca incet, incet depasind diversele straturi suprapuse.Deci cresterea celularase face din profunzime spre suprafata de unde celulele batrine sint eliminate spre descuamare.

Activitatea biologica a stratului germinativ este foarte importanta pentru ca aici se hotaraste aspectul pielii,aici este locul de trecere a substantelor nutritive care vin din vase, aici se gaseste cantitatea de pigment melanic.

          Al doilea strat denumit stratul lui Malpighi este format din celule poliedrice turtite.

          Stratul urmator este stratul granulos, cu celule turtite continind in protoplasma lor o substanta numita cheratohialina.In acest strat incepe procesul de imbatrinire a celulelor prin infiltrarea cu cheratina(cheratinizare) care duce la uscarea si transformarea lor intr-un strat cornos.

          Stratul lucid este o zona de tranzitie intre stratul granulos si cel cornos.La acet nivel se produce cheratinizarea masiva a celulei.

          Stratul cornos este considerat ca un strat protector inert in care elementele constituante sint lipsite de viata.Grosimea acestui strat este variabila.De exemplu in zona talpilor si a miinilor este mai gros.

          Stratul descuamant este format din din ultimele straturi de celule cornoase intru-un stadiu foarte avansat de uscare si deshidratare.Aceste celule moarte se detaseaza cu usurinta,fie izolat,fie in fisii si sint abandonate in mediul exterior.

          DERMA-partea nfundamentala a pielii, este constituita dintr-o patura de tesut conjunctiv care contine celule intaritede o importanta retea elastica.Aici se gasesc ramificatiile sanguine si limfatice ale vaselor care vin din profunzime, terminatiile nervilor cu corpusculi senzitivi, glandele sebacee, sudoripare si foliculii pilosi.

          In derma sint situate deci elementele hranitoare si senzitive ale pielii.

          Derma, la rindul sau, se imparte in doua zone:cea superficiala numita papilara,unde au loc schimburile nutritive cele mai active, si zona profunda corionala.

          Functia esentiala a dermei este  sa asigure nutritia epidermei si soliditatea mcanica a invelisului cutanat, prin reteaua de fibre elastice care este intinsa ca o plasa.

          HIPODERMA, ultimul strat al pielii, este formata dintr-o retea de celule conjunctive cu infiltratii de celule adipoase si izoleaza pielea de partile profunde subiacente.In hipoderma iau nastere foliculii pilosi si glandele sudoripare, anexe importante ale pielii.Prezenta lobulilor adiposi ii confera hipodermei suplete si amortizeaza socurile cauzate de traumatisme usoare.In plus reprezinta un izolant foarte eficace pentru mentinerea constanta a temperaturii pielii si constituie, de asemenea, o zona cu bogate rezerve nutritive.

         VASCULARIZATIA SANGUINA SI LIMFATICA A PIELII.

         Hranirea pielii este asgurata de o retea de vase care vin din profunzime, strabat hipodermul, iar in  partea inferioara a dermului se imparte in mici vase ce se distribuie in toate straturile pielii.

          Bogatia vasculara a pielii este unul din factorii care intervin in fenomenele de absortie transcutananta a diverselor produse atit de des utlizate in ingrijiri cosmetice.

         Tot atit de importanta pentru piele este si existenta retelei limfatice care cedubleaza circulatia arteriala si venoasa.

          PORII PIELII –  Pe suprafata pielii se gasesc niste mici orificii in forma de pilnie,mai mult sau mai putin vizibili cu ochiul liber, in care se deschid doua orificii:unul prin care iese firul de par si produsul glandei sebace(ostiumul folicular) si celalalt prin care se elimina produsul glandei sudoripare, adica sudoarea.

         Cind spunem; "porii sunt dilatati", la nivelul fetei sau in alta regiune a pielii, ne referim la ostiumul folicular pe unde este eliminat produsul glandei sebacee.Acest canal – ostiumul folicular-este partea de intrare a substantelor pe care dorim sa le introducem in piele pentru hidratare si hranire.Sint aproximativ 900 pori pe centimetru patrat de piele si tot atitea canale care permit patrunderea spre profunzimea pielii a substantelor necesare mentinerii sanatatii, igienii si frumusetii ei.

         PENTRU TINERI….INGRIJIREA TENULUI

         Fiecare tinar -fata sau baiat- rebuie sa-si cunoasaca caracteristicile tenului, lucru indispensabil pentru igiena si ingrijirea pielii in general si a tenului in special.Cunoscind bine natura si caracteristicile pielii, tinarul va sti cum si cu ce sa se ingrijeasca.

         Se stie c una dintre principalele caracteristici ale tenului este data de bogatia de subum,produs al glandei sebacee.Astfel, o hipersecretie de sebum va determina aparitia unui ten gras, iar o insuficienta in productia de sebum duce la aparitia tenului uscat.Repartitia glandelor sebacee mai abundenta in anumite zonepoate sa duca uneori la aparitia tenului combinat(gras in uele zone, uscat in altele).

         Precizareaacestor caracteristici, tebue sa fie facuta de medicul dermatolog sau de specialisti in cosmetica.Este gresit si poate fi daunator pentru viitorul tenului ca tinarul sa incerce sa-si determine singur natura acestuia.

          Se stie ca aspectul pieli nu depinde numai de epiderma -partea care se vede – ci si de derm si hipoderm.Aici iau nastere si se formeaza straturile de celule, aici se gasesc glandele sebacee si sudoripare ale caror produse, ajungind la suprafata pielii, confera tenului caracteristicile sale, care determina masurile de ingrijire necesare.

          Examinarea din punct de vedere cosmetic, nu si dermatologic, se face de catre specialisti in  cosmetica prin multiple metode.Astfel prin examinarea vizuala a pielii se depisteaza cele mai mici imperfectiuni si leziuni care biniinteles nu reprezinta o stare patologica ce face parte din domeniul dermatologiei.Este vorba de leziunile si imperfectiunile de ordin estetic ce se pot trata in cabinetele cosmetice.Nu este lipsit de interes, pentru stabilirea unei ingrijiri estetice adecvate, cunoasterea unor parametrii ca:virsta, profesia,locul de munca, tipul de alimentatiesi sensibilitatea organismului la anumite substante.

          Dupa cunoasterea acestor date, urmeaza examinarea cosmetica propriu- zisa, prin diferite metode si cu ajutorul unor aparate. Numai dupa un examen complex se poate trece la tratamentul propriu -zis. 

          In mare, la tineri tenurile pot fi clasificate in:normal(gras sau semigras);combinat(mixt);gras(uleios,seboreic si asfixic);acneic.

          La tineri incepind de la virsta de 12 ani, se intilneste in general tenul normal, gras sau semigras,tenul seboreic si asfixic,tenul acneic sau tenul combinat.Acesta din urma find cel mai des intilnit.Aceste tipuri de ten , care se deosebesc de asa zisul ten normal, nu reprezinta o stare patologica,ci doar expresia unor perturbari fiziologice legate de dezechilibrul endocrin al virstei respective.

         

        

          

         

         

 

         

 

        

 

          

       

        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *