Ce scop are viata noastra?

         Sunteti interesati de propria persoana?  Este normal acest lucru.Din acest motiv mincam in fiecare zi, dormim cind suntem obositisi ne place sa fim cu prietenii si cu cei dragi.Uneori ne destindem, inotam sau facem alte activitati de care ne bucuram, ceea ce reflecta un interes echilibrat fata de noi insine.

         Insa suntem constienti de faptul ca viata nu inseamna doar sa mincam ,sa dormim si sa ne distram.Avem parte de dureri, dezamagiri si ingrijorari.Si se pare ca suntem prea ingrijorati sa reflectam la sensul vietii noastre.In ce priveste intelegerea fiintei umane, a dilemelor sale, a locului sau in acest univers, nu suntem cu mult mai avansati decit la inceput.Continuam sa ne intrebam cine suntem , de ce existam si incotro ne indreptam." 

         Exista vreo modalitate prin care putem gasi raspuns la aceste intrebari? Si cum ne poate ajuta gasirea acestor raspunsuri sa ducem o viata mai fericita si mai plina de sens?

           CEA MAI BUNA SURSA DE CUNOASTERE

          Daca am fi lasati singuri in cautarea scopului vietii, s-ar putea sa avem putine sanse, sau chiar deloc,  asa cum s-a intimplat in cazul celor mai multi oameni chiar cu foarte multa instruire si experienta.Insa noi nu suntem lasati singuri.Creatorul nostru ne-a dat ajutor.Daca gindim putin, nu este EL SURSA SUPREMA de cunoastere si intelepciune, existind din "vesnicie in vesnicie"si avind o cunostinta completa despre Univers.EL a creat oamenii si a observat toata istoria lor, asa ca la EL ar trebui sa cautam raspunsul, nu l-a oamenii imperfecti, cu cunostinta si discernamintul limitat. Psalmul14:1-3;Romani 3:10-12

          Desi nu ne putem astepta ca DUMNEZEU sa ne soptesca la ureche o revelatie cu privire la scopul vietii, El ne-a oferit o sursa de cunostinte:Cuvintul sau inspirat(PSALMUL 32:8;111:10).Cartea Eclesiastul este foarte valoroasa in aceasta privinta.Dumnezeu l-a inspirat pe scriitorul acestei carti , astfel incit "intelepciunea lui SOLOMON intrecea intelepciunea tuturor fiilor Rasaritului.(1 Imparati3:6-12;4:30-34).

          Cartea ECLESIASTUL  reflecta intelepciunea data de DUMNEZEU, care a influentat inima si mintea lui SOLOMON.Dispunind de timp, resurse si cunostinte in acest sens, SOLOMON a examinat tot ce este sub soare.El a vazut ca cele mai multe activitati erau "desartaciune si goana dupa vint", iar aceasta evaluare inspirata ar trebui sa ne calauzeasca atunci cind ne gindim la scopul nostru in viata.(Eclesiastul 1:13,14,16).Solomon a fost franc, realist.

          Solomon a comparat vaiata noastra cu cea a animalelor.El a scris :"toate isi au vremea lor…Nasterea isi are timpul ei, iar moartea timpul ei". Moartea este asemanatoare la om si la animal, "cum moare unul asa moare si celalalt".El a adaugat:"Toate au fost facute din tarina si toate se intorc in tarina."-Eclesiastul 3:1.2,19,20.Nu trebuie sa consideram aceasta evaluare realista drept o gindire negativa.

          ESTE TIMPUL SA NE FACEM UN NUME BUN

          Spre deosebire de animale, noi oamenii ne putem intreba:"ce sens are viata mea?Este doar un ciclu stabilit cu un moment al nasterii si unul al mortii?"In aceasta privinta, amintiti-va adevarul cuvintelor lui SOLOMON despre om si animal:Toate se intorc in tarina".Inseamna aceasta ca moartea pune capat existentei cuiva in mod definitiv?Ei bine, biblia arata ca oamenii nu poseda un suflet nemuritor care supravietuieste mortii corpului.Oamenii sunt suflete, iar sufletul care pacatuieste acela va muri(Ezechiel18:4-20)Solomon a explicat:Cei vii macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic si nu mai au nici o rasplata, fiindca pina si amintirea li se uita.

          Avind in vedere acest adevar inevitabil, sa analizam urmatoarea declaratie:"Mai mult face un nume bun decit undelemnul parfumat si ziua mortii decit ziua nasterii. Mai bine sa te duci intr-o casa de jale decit intr-o casa de petrecere;caci acolo iti aduci aminte de sfirsitul oricarui om si cine traieste isi pune la inima lucrul acesta.(ECLESIASTUL 7:1,2).

          Dupa cum s-a mentionat, Solomon a fost realist.EL stia despre stramosii sai, Avraam, Iacov si Isac ca isi facusera un nume bun la Creatorul nostru. Avram era convins ca "DUMNEZEU poate sa-l invieze pe fiul sau chiar si dintre cei morti." 

            Aici este cheia intelegerii modului in care un nume bun in fata lui DUMNEZEU face mai mult decit undelemnul parfumat si ziua mortii mai mult decit ziua nasterii.

         La fel ca IOV care traise mult inaintea lui, SOLOMON era convins ca Acela care a creat viata umana o poate si reda. 

         Deci care este scopul vietii?- Sa infruntam viata cu toate realitatile ei dure si sa ne facem un nume bun in fata CREATORULUI NOSTRU,pentru a beneficia de inviere.

         

   

 

          

            

     

    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *