ROZMARINUL -Fortifiant natural ( Rosmarinus officinalis – rosemary )

  • Rozmarinul se foloseste atit intern cit si extern.
  • intern:rglator al apetitului alimentar, antigutos, antireumatic, reglator si stabilizator al tensiunii arteriale, stimulent al circulatiei cerebrale, favorizeaza oxigenarea cerebrala, carminativ, antiseptic respirator si digestiv, antispasmodic.
  • extern:antiseptic, astringent, stimuleaza circulatia sanguina la nivelul pielii, favorizeaza regenerarea parului, reintineritor pentru piele, cicatrizant.
  • INDICATII Intern:obezitate, apetit alientar excesiv, tulburari digestive, celulita – se ia o jumatate de lingurita de pulbere cu 10 minute inainte de fiecare masa.
  • hipertensiune, hipotensiune, tensiune oscilanta,aritmie cardiaca, hidropizie,amenoree -se ia un sfert de lingurita de pulbere de patru ori pe zi.
  • nevroze, stari de anxietate, astenie, surmenaj, migrena, vertiji – macerat la rece2-3 cani pe zi.
  • colita, spasme digestive, voma, atonie gastrointestinala, diaree – jumatate de lingurita de pulbere se ia pe stomacul gol de 4-6 ori pe zi.
  • adjuvant in diabet, congestie hepatica,icter, valori crescute ale colesterolului – 2 lingurite de pulbere pe zi , in curede minim 3 saptamini.
  • pierderi de memorie.senilitate,dificultatede concentrare,sechele dupa accident vascular cerebral – se face o cura de de 3 luni, timp in carese bea cite o canade macerat la rece dimineata si seara.
  • EXTERN – entorsa, inflamatii ale articulatiilor, umflarea gleznelor-cataplasma cu rozmarin pe zona afectata.
  • torticolis, adjuvant in hemiplegie si parapareza spastica – se fac bai fierbinti in care se pun 3 litri de macerat la rece de rozmarin.Baile se fac sub supraveghere,mentinind plexul cardiac deasupra apei fierbinti.
  • dureri reumatice – cataplasma aplicata pe incheieturile dureroase vreme de 1 ora pe zi.
  • pentru ten – maceratul la rece de rozmarin aplicat sub forma de comprese timp de 15 minute pe zieste un excelent remediu pt reintinerirea tenului, pentru ai da acestuia stralucire si prospetime.
  • MACERATUL LA RECE se prepara astfel : intr-un pahar cu apa(200 ml)se pune o lingurita de planta si se lasa sa stea la temperatura camerei timp de 10 minute dupa care se filtreaza.
  • CATAPLASMA: peste 2 linguri de pulbere de rozmarin (obtinuta prin macinare cu risnita electrica)se adauga apa calda amestecind pina se formeaza o pasta.
  • CONTRAINDICATII – administrat intern in cantitati mai mari de 15 grame(peste 5 lingurite cu virf)rozmarinul este toxic producind gastroenterite si nefrite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *